Over het event


Een foton kwantum
van licht – photonen kunnen
door zingen stralen

(Haiku van voormalig Photonenzanger en natuurkundige Kareljan Schoutens)

Photonen viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Dit eerste concert van het jubileumprogramma staat in het teken van het voor Photonen toepasselijke thema Licht. Vooral het hoopvolle licht.

In het a capella-programma LUX brengt Photonen oude maar ook (gloed-)nieuwe koormuziek. Van de jonge Mathilde Wantenaar klinkt het bijzondere, sensitieve Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken, op een gedicht van Herman Gorter, dat zij schreef voor het Groot Omroepkoor en dat Photonen in kamerkoorbezetting gaat zingen. Ook in Alphons Diepenbrocks prachtige, laatromantische Dämmerung (Schemering) op een tekst van Goethe speelt licht een rol.

Niet per se licht-gerelateerd maar wel erg mooi is van Jan Pzn Sweelinck het monumentale Te Deum, een feestelijk werk in vijf delen en zijn achtstemmige Psalm 42 – Ainsi qu’on oit le cerf bruire, dat met zijn dramatische wendingen en snerpende dissonanten doet denken aan een madrigaal. Sweelinck blijft een onuitputtelijke bron van fantastische polyfonie. Met diverse werken van deze, door tijdgenoten zo genoemde ‘Orpheus van Amsterdam’, wiens 400ste sterfdag vorig jaar werd herdacht, heeft Photonen zich ‘door de lockdowns’ gezongen.

Het licht straalt op bijzondere wijze in de muziek van de Amerikaan Jake Runestad, van wie Let my Love be heard en van multitalent Pärt Uusberg uit Estland, van wie Muusika en Õhtu Ilu (De schoonheid van de avond) geprogrammeerd staan. Hier sluiten het O radiant dawn en Lux aeterna van de Schotse componist James MacMillan naadloos bij aan.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het ensemble schreef dirigent Jeroen Spitteler, die zich steeds meer onderscheidt als componist, in opdracht van Photonen een nieuw werk: The Moon was but a Chin of Gold / Onder die Maan, waarin het gelijknamige gedicht van Emily Dickinson en dagboekfragmenten van Etty Hillesum samenkomen (première). Van hem klinken ook Oorsprong (tekst Juhan Liiv) dat mei 2020 noodgedwongen online in première ging en werd genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs, als ook de Amsterdamse première van Kennst Du das Land wo die Zitronen blühn?, een nieuwe toonzetting van de weemoedige tekst van Goethe.

Wanneer en waar?

Start
za 23 apr 2022 om 20:15
Einde
za 23 apr 2022 om 22:00
Locatie
Tuindorpkerk, Utrecht
Professor Suringarlaan 1
3571 WH Utrecht
Nederland

Organisatie

Naam
Photonen vocaal ensemble
Website
http://www.photonen.nl
Mail event organisator