Over het event


Met trots kondigen wij de screening van de webdocumentaire Casa Blanca-Suriname
Casa Blanca-Suriname is een documentaire over de huidige bewoners van het voormalige mijnstadje Moengo in Oost-Suriname, de Moengonezen van toen en de Moengonezen van nu, over sweet memories, de harde realiteit en toekomstdromen.
De eerste bewoners van Moengo waren de Marrons. Ze hadden zich vrijgevochten van de plantages en waren neergestreken op de bauxietheuvels. Op hun kostgrondjes verbouwden ze gewassen, maar ze werden verdreven voor winning van bauxiet. *
Decennialang heeft het Amerikaanse bedrijf Alcoa in het gebied gemijnd; het bracht werk en welvaart. Eind 1990 raakten de bauxietvoorraden uitgeput en brak er -godgeklaagd- een binnenlandse oorlog uit. De werknemers trokken weg naar de stad, naar Nederland en Amerika. Daarna betrokken de marrons uit het gebied de leegstaande huizen, maar niet alle huizen. De gebouwen van de directie, staan nog leeg, zoals het monumentale Casa Blanca. De lokale bevolking worstelt met dit verleden. De witte mannen zijn vertrokken maar hun gebouwen staan er nog. Wat moeten ze nu met Casa Blanca, de statige trotse villa van de bauxietbazen? Aan wie is de eer en de macht om te beschikken en beslissen over dit beladen erfgoed? .
In de webdocumentaire gaan de makers Magda Augusteijn (documentairemaker) en Sam Jones (filmend journalist) op bezoek bij Moengonezen die er nu wonen. Ook Moengonezen uit Nederland en Paramaribo, die er vroeger hebben gewoond brengen een bezoek aan hun voormalige woonplaats. Samen met de filmmakers kijken ze naar “hun Moengo”, wat is er nog van over en welke kansen liggen er?
Locatie: Vereniging Ons Suriname - Zeeburgerdijk A, 1093 SK in Amsterdam

Wanneer en waar?

Start
wo 25 nov 2020 om 20:00
Einde
wo 25 nov 2020 om 22:00
Locatie
VERENIGING ONS SURINAME
Zeeburgerdijk 19
Amsterdam
Nederland

Organisatie

Naam
VERENIGING ONS SURINAME
Telefoon
0643009445
Website
http://www.veronsur.org
Mail event organisator