Over het event


Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich vanaf de 17de eeuw in Nederland en met name in Amsterdam vestigden. Ze zongen in die taal door de eeuwen heen en onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om de wiegeliedjes over het bitter en het zoet in het leven die moeders zingen voor hun kinderen, over de drinkliedjes tijdens bruiloften en andere feesten of de religieuze liederen (nigunim) waarin vrome joden de Eeuwige danken of smeken: iedere klank in ieder Jiddisch lied is een sprankje vuur dat levend gehouden wil worden.

Het Jiddische lied is een onuitputtelijke bron van bezieling voor wie van muziek houdt. Het brengt muziek uit alle windstreken samen en vormt op die manier de neerslag van de Joodse geschiedenis.
Sjalsjelles betekent ketting of verbinding. De naam van het Jiddische ensemble dat vanmiddag optreedt in de Buiksloterkerk refereert aan het gegeven dat alle mensen met elkaar verbonden zijn. Ze brengen daarom een programma dat bestaat uit liedjes van verlangen, vreugde, humor en wijsheid.

Ensemble Sjalsjelles bestaat uit Jacob van der Wijk (viool, zang), Anja Timmermans (zang, percussie) en Otto van den Aardweg (gitaar, zang). Van der Wijk speelt al sinds zijn kinderjaren viool. Hij is een kenner van het Joodse lied en de Joodse taal: hij is een van de auteurs van het lijvige woordenboek Koosjer Nederlands. Timmermans geeft, samen met Van der Wijk, geregeld zangworkshops. Daarnaast voorziet ze mooie Jiddische gedichten van een melodie. Van den Aardweg is afgestudeerd klassiek guitarist en dirigent van verschillende koren in Amsterdam.

Trailer ‘Di zun vet aruntergeyn’: https://youtu.be/LfU12zlY3VA
Trailer ‘Akhtsik-yorige Khaves’: https://youtu.be/SJ4yAruEk5A

Foto: Ensemble Sjalsjelles

Wanneer en waar?

Start
zo 12 mei 2019 om 15:30
Einde
zo 12 mei 2019 om 17:30
Locatie
Buiksloterkerk , Buiksloterkerkpad 10, 1034 VZ Amsterdam, Nederland

Organisatie

Naam
De Buiksloterkerk
Website
http://www.buiksloterkerk.nl/
Mail de host