Over het event


Voor de tweede keer vindt Het Filosofisch Diner plaats in het prachtige pand van de Amsterdamse Academische Club in het hartje van de stad. Schuif aan voor een filosofisch gesprek onder het genot van een overheerlijke maaltijd en een goed glas wijn. Tijdens Het Filosofisch Diner doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.

Thema: Waar filosofen op kauwen
Eten is een primaire behoefte, waarmee we heel dicht tegen andere dieren aan staan. Met wat je eet vorm je jezelf, maar als je eet, verlies je jezelf ook. Om te verhullen dat eten een dierlijke daad is, verzinnen we allerlei rituelen, geboden en taboes, waar we vaak niet teveel bij nadenken en die onze maaltijd vormgeven. We leven nu echter in een tijd dat we ons bewust worden van de verspilling van eten. Hebben we daarom nieuwe eetrituelen nodig die juist de nadruk leggen op weinig in plaats van op veel?

Tijdens Het Filosofisch Diner onderzoeken we hoe rituelen onze verhouding met eten vormgeven. Gedurende een driegangenmaaltijd krijgt u gelegenheid om, naar aanleiding van een korte lezing, met uw tafelgenoten in gesprek te gaan. Wie weet verzint u ter plekke nieuwe rituelen om de maaltijd vorm te geven, of schuift u spontaan elke vorm van ritueel van tafel!

Spreker
Valerie Granberg studeerde eerst aan de HKU en later kunstgeschiedenis en filosofie. Tijdens haar studie begon ze met fotografie en film. Sinds 2007 werkt ze als fotograaf, schrijver en filmmaker. In 2015 verscheen het filosofisch fotokookboek Diner Pensant, waarvoor ze 35 Nederlandse en Vlaamse filosofen fotografeerde, terwijl ze hun lievelingsgerecht verorberden. Voor de foto's liet ze zich inspireren door portretten uit de schilderkunst van onder andere Hans Holbein de Jongere, Henry Matisse, Pablo Picasso, Egon Schiele, Jan Mankes en Charley Toorop.

Spoken Word
Ike Krijnen is spoken-wordartiest, poëet, verhalenverteller en plaatjestolk. De beelden die hij dagelijks opvangt probeert hij zo kundig mogelijk te vertalen. Zijn performances zijn theatraal, zijn beeldspraak sprookjesachtig en elke keer als je met je ogen knippert zie je weer iemand anders.

Wanneer en waar?

Start
do 08 nov 2018 om 19:00
Einde
do 08 nov 2018 om 22:00
Locatie
Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235, 1012 DL Amsterdam, Nederland

Host details